u yazımızda hem dünyada hem de Türkiye’de çok popüler olan bir müzik türünden söz edeceğiz: K-Pop. Müzik dünyasında 2018’den günümüze dek istikrarlı bir yükseliş gösteren K-Pop müziği; konsept sahne şovları, enerjik ritimleri, dansları ve tarzlarıyla çok renkli bir dünya. Son zamanlarda, özellikle Z kuşağının beğenisini kazanan K-Pop, bir müzik türü olmanın bir adım önüne geçerek bir kültür haline geldi. Şarkıların yanı sıra dansları, sahne şovları, modası, makyajı, ikonları ve kendi güzellik standartlarıyla popüler kültür akımları arasında yerini aldı. İnternetin sağladığı olanaklarla Amerika, Ortadoğu ve Avrupa’da, özellikle de Batı dünyasında geniş kitlelere yayılan K-Pop müziği ve K-Pop kültürü bugün her şeyiyle oldukça ilgi çeken bir başlık. Güney Kore müziğinin popüler türü K-Pop ve kültürü sizin de ilginizi çekiyorsa yazımıza bir göz atmak isteyebilirsiniz.
K-Pop’u en basit haliyle açıklayacak olursak kökleri Güney Kore’ye dayanan bir pop müzik türü olarak tanımlayabiliriz. Zira “K-Pop” müziğine bu günkü popüler ismini veren İngilizce kısaltma, aslında “Korean Pop” anlamına geliyor. Geleneksel Kore müziğinin tınılarını taşıyan K-Pop, aynı zamanda en temelde elektropop, hip-hop ve rap türleri olmak üzere pek çok müzik türünden etkilenmiş bir tür. K-Pop grupları genelde elektronik dans, R&B, funk, deneysel rock, reggea, afrobeats, caz ve klasik müzik tarzlarından da ilham alır. Bu sebeple, hiçbiri birbirine benzemez müzik zevkleri olan insanların bile -umulmadık bir şekilde- aynı anda beğenisini kazanabilir.
Tabii K-Pop’un içindeki bu çeşitlilik öte yandan onu oldukça karışık ve melez bir tür haline getiriyor. Bu nedenle K-pop’un geniş bir müzikal ve görsel öğeler yelpazesi olması ve her şeyi kapsaması biraz da olsa kafa karıştırmış durumda. Zira, modern Batı sesleri ve Afro-Amerikalı seslerinin karışımıyla müzik yapılması ve Korece’yle İngilizce dilinde söz yazılması eleştirmenler tarafından pek de hoş karşılanmıyor. Türün geleneksel Kore kimliğiyle pratikte hiçbir bağı olmadığı, kültürel öğelerin Kore dışındaki kültürlerden ödünç alındığı ve bir pop kültürü olarak kendiliğinden oluşmadığı eleştirilse de K-Pop bugün dünya çapında kendisine sağlam bir yer ve dinleyici kitlesi edinmiş durumda. Hatta eleştirmenlerin tam aksine, K-Pop’un topladığı uluslararası beğeninin etnik, dini ve kültürel kimliklerden uzak, ulus ötesi değerlerinden ileri geldiğini düşünen hayranları da oldukça fazla.
Bu sorunun cevabı herkes için farklı olsa da birçoğumuz ortak bir fikirde birleşebiliriz. K-Pop’u çekici kılan en önemli unsurlar arasında şarkılara eşlik eden ritmik danslar, koreografiler ve sahne şovları sayılabilir. K-Pop başlarda Güney Kore’nin müzik kültürü içinde gelişen bir müzik türü olmasına karşın süreç içinde Kore Kültür Spor ve Turizm Bakanlığı ve bakanlığa bağlı ajansların desteğini alarak devlet destekli bir müzik türüne dönüştü. K-Pop idollerinin modadan kozmetiğe, dijital oyunlardan sinema endüstrisine, turizmden gıda endüstrisi ve beslenme alışkanlıklarına kadar çeşitli alanlarda etkin olarak rol almaya başlaması, bu kamu desteği ile birlikte strateji olarak benimsendi. Reklam yüzü olarak K-Pop gruplarından faydalanılan ve “Kore içeriği” ya da “Kore markası” olarak adlandırılan ürünlerin “Kore Dalgası” (Hallyu) adlı politikanın önemli bir bileşeni haline gelmesiyle K-Pop müziğin popülerliği giderek daha da arttı.
Yakın bir tarihte, 1990 – 1992 yıllarında erkeklerden oluşan bir müzik grubu olan Seo Taiji and Boys‘un kurulmasıyla K-Pop türü oluşmaya başladı. K-Pop türünün ortaya çıktığı ilk günlerde olduğu gibi türün dünyaca popüler olduğu yıllarda da grupların yalnızca kadın ya da erkeklerden ibaret olması geleneği bozulmadı. Bu kalabalık ve çok sesli performans ile sanatçılar yalnızca sahneyi doldurmakla kalmıyor, aynı zamanda şarkı söyleme ve dans etme işini kendi aralarında daha kolay paylaşabiliyorlardı. K-Pop ikonlarının şarkıları, dansları ve sahnenin ışıkları birleştiğinde ise seyirci bir an bile hareketin durmadığı, müthiş bir sahne performansı ile karşılaşıyordu.
Genelde her biri birbirinden ünlü isimlerden oluşan K-Pop gruplarının neredeyse her üyesi için açılmış hayran grupları var. Kısacası yalnızca K-Pop gruplarının değil, bu grupların üyelerinin de epey ünlü olduklarını söylemeliyiz. Hatta hemen hemen her biri moda, kozmetik ve reklam sektörünün aranan yüzleri konumunda. Çünkü K-Pop yıldızları yaptıkları müziğin yanı sıra bu yıldızların öncülüğünü yaptıkları moda ve güzellik anlayışı da hayranları tarafından oldukça ilgi görüyor ve böylelikle yeni idoller oluşturuluyor.
Her kültür akımının ya da alt kültürün kendine has özellikleri ve dili olduğu bilinen bir gerçek. Bu durum, K-Pop söz konusu olduğunda da geçerli. Örneğin, K-Pop sanatçıları sıklıkla idoller ya da idol grupları olarak adlandırılır. Bu adlandırma boşuna değil. Çünkü, hayran kitlesi ile arasında fazlasıyla yakın ve sıkı bir bağ olan K-Pop sanatçılarının hayranları üzerindeki etkisi öylesine güçlü ki, sanatçılar bu özellikleriyle bir tür kanaat önderi rolünü dahi üstlenebilirler.
K-Pop kültüründe hayran kitlelerinin taşıdığı aidiyet hissi oldukça önemlidir. Bilindiği üzere K-Pop, kendilerini idollere adayan ve bu idolleri her platformda sonuna kadar destekleyen sağlam hayranları ve fan kulüpleri ile meşhur. Hayranlar fandom olarak belirlenmiş ortak bir hedef doğrultusunda organize olur ve aynı anda Spotify gibi türlü platformlarda hayranı oldukları grupların dinlenme sayılarını artırma, bir müzik ödülü için oy verme, bir mecrada rekor kırma ya da sanatçılar adına hayır işleri yapma gibi etkinlikler düzenler. Fandom olarak bilinen hayran grupları idollerinin diğer hayran gruplarının idollerinin önüne geçmesi için ya da diğer fandomlara karşı kendi güçlerini göstermek için birbirleri arasında yarışabilir. Bu yarış öyle boyutlara ulaşır ki, hayranlar; favori grubunun albümü ya da şarkısı listelerde başarılı olamazsa, genellikle fan gruplarını tembellikle suçlar.
K-Pop gruplarının genellikle ortak bir adı, bazen de belirlenmiş bir rengi sahiplenen özel hayran kulüpleri (fandom) olduğunu söylemiştik. Şirketler bu fandomlara özel sayısız ürün satışa sunar, hayranlar da bu ürünleri satın alarak idollerini destekler. Örneğin, TVXQ hayranları “Cassiopeia” adı altında birleşmiştir ve resmi renkleri “inci kırmızısı” olarak belirlenmiştir. Bir başka örnek olarak Big Bang hayranlarının konserlerde toplu bir şekilde sarı taç şeklinde ışık çubukları tutması gösterilebilir. Bu tür uygulamalar K-Pop hayranlarını bir müzik sever olmaktan öte bir topluluğun parçası kılmakta ve hayranların hissettiği aidiyet duygusunu pekiştirmektedir.
K-Pop müzik ve hayran kültüründe yalnızca K-Pop ile ilgilenenlerin bilebileceği bazı terimler sıklıkla kullanılmakta. Merak edenler için K-Pop söz konusu olduğunda sıklıkla kullanılan bazı terimleri listeledik.
Daha önce hiç K-Pop dinlememiş olanlar için popüler K-Pop gruplarının ve en sevilen şarkılarının listesini hazırladık. Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız bu liste işinize yarayabilir.
Play | Cover | Release Label |
Track Title Track Authors |
---|